Egy vendégem segített kiadni a raktárhelyiséget

Vendéglősnek lenni nem mindig könnyű munka, de sok új ismerősért és barátért megéri a fáradtságot. Egy csárdában soha nem unatkozik az ember, hisz egész nap jönnek az új arcok. Némelyek persze hozzák a családot vagy a barátokat is, de sokan egyedül jönnek, leülnek a pulthoz, és evés közben szívesen elbeszélgetnek a tulajjal. Valakinek a vendéglő nem csak a finom ételekről szól, hanem épp olyan fontos nekik az, hogy legyen egy hely, ahol az egész napi hajtás után, kicsit lepihenhetnek, és válthatnak pár jó szót valakivel, még ha az csak a pincér is. Valaki ezt terhesnek érzi, nem szívesen beszélget a vendéggel, de szerintem a jó vendéglős egyik ismérve, hogy bárkivel megtalálja a közös hangot, és nem húzza fel az orrát, ha valaki éppen nem a kosztra vágyik, hanem egy pár perces csevejre. Elvégre ezt volt mindig is az éttermek meg a kocsmák egyik fő feladata, hogy olyan helyet biztosítsanak, ahol bárki talál társaságot, és egy kis közösségi élményt nyújtanak azoknak is, akik egyedül érkeznek ebbe a nemes intézménybe.

Legutóbb is egy nagyon jó tippet kaptam az egyik visszatérő vendégtől, Béla  bácsitól. Már évek óta minimum heti háromszor eljön a csárdába, mióta a felesége meghalt. Ős is azok közé a kuncsaftok közé tartozik, akiknek legalább annyira fontos a társaság, mint az étel, így gyakran én vagy az egyik pincér fiú megállunk mellette pár percre, ha nincs éppen nagy forgalom, és hallgatjuk, ahogy elmeséli a régi dolgokat. De szerencsére az öreg nem azok közé tartozik, akik csak a saját hangjukat akarják álló nap hallgatni, gyakran kérdez is a vendéglőről, hogy hogyan megy az üzlet, mivel visszatérő vendég, elég sokat tud már a mi családunkról is, például hogy a lányom mostanában többször megfázott, és hogy az anyósom kórházba került. Ilyenkor még hetek múlva is rákérdez a rokonai egészségére, soha nem felejt el érdeklődni felőlük.

A múltkor éppen arról panaszkodtam neki, hogy megörököltem egy nagy raktárépületet, de már ott van hónapok óta, és nem tudok vele mit csinálni. Még egy házat fel tudok rakni akár az netre is, ki tudom adni vagy el tudom adni, biztos találnék rá vevőt. De mit is csinál az ember egy raktárépülettel?

Nem tudtam, mit tegyek, de azért feladtam rá egy hirdetés, hátha valakinek kell. Jelentkeztek is rá páran, de miután küldtem nekik képeket, többször is visszamondták az ingatlan megtekintését. végül volt egy férfi, aki komolyabb érdeklődőnek látszott, sokat kérdezgetett az épületről, és azt mondta, hogy a mérete egyébként ideális lenne neki. Egyszer el is jött megnézni a dolgot, és még mindig úgy gondolta, hogy jó lenne neki az ingatlan, csak az volt a gondja, hogy ez egy teljesen üres épület, nincs benne semmi, és ő pedig csomagoló anyagokkal foglalkozik, hosszú műanyag tekercsekkel, amikkel például a bútorokat szokták beburkolni szállítás előtt. De ezen kívül is nagyon sok helyre szállítja a termékeit. Mivel jól megy az üzlet, ezért is kéne neki már egy új épület, ahol raktározhatja a készletét.

Viszont nálam ugye nincs semmiféle tároló rendszer, és nem rakhatja le az ő anyagait csak úgy a földre. Viszont attól meg fél, ha most ő kezdene elé keresgélni egy olyan polcrendszert, amit fel lehetne állítani a raktárba, azzal neki nagyon megemelkednének a kiadásai. Így nem csak az ingatlant kellene megvennie, hanem pluszba a polcokat is. Így hiába lenne jó neki az ár, amit kínálok, és jó a raktár mérete, eddig húzódozott megvenni, abban reménykedik, hogy majd talál egy olyan ingatlant, ami eleve alkalmas ezeknek az anyagoknak a tárolására, amiket ő gyárt, nem kell plusz tároló alkalmatosságokat beszereznie hozzá.

Értettem a vevő problémáját, de közben aggasztott is, hogy már hónapok óta hirdetem azt a raktárat, és még mindig nem találtam rá vevőt, se bérlőt. Én meg nem tudok vele mit kezdeni, mert  vendéglős vagyok, mit tároljak ott, azt a pár rekesz sört, amit a szállítók hoznak?

Béla bácsinak el is meséltem az egész sztorit, panaszkodtam, hogy találtam a raktárra vevőt, de az nem akarja úgy megvenni, hogy nincs hol tárolnia benne a termékeit. Erre Béla bá elmosolyodott, és azt mondta, hogy éppen tud egy megoldást a problémára. Mert van neki egy szomszédja, aki pont egy olyan cégnél dolgozik, akik ilyen tároló rendszerekkel dolgoznak. 

Ez a cég már több mint 2 évtizede ilyen raktározási, árutárolási meg irattárolási rendszerekkel foglalkozik. Így nagy tapasztalata van az ilyen termékek forgalmazásában, és minden ügyfélnek épp a legjobb megoldást tudják javasolni. Ez az egy cég elintéz neked mindent, ha felveszed velük a kapcsolatot, akkor elmondhatod nekik, hogy milyen igényeid vannak, mit szeretnél tárolni  és milyen mennyiségben, valamint hogy mekkora helyen, és ezt mind tekintetbe veszik, amikor ajánlanak neked valamit. Miután felmérték az igényeidet, meg is tervezik neked a polcrendszert vagy egyéb tárolót, amit be akarnál szerezni, és a kész tervek mellé tesznek egy ajánlatot is, hogy mindez hogy nézne ki, mennyibe kerülne, és mikorra tudnák kivitelezni. Ha tetszenek a tervek, és igent mondasz a dologra, akkor leszállítják neked azt a tároló rendszert, amit választottál. De nem csak az anyagokat szállítják le, hanem telepítik is neked az egészet, így nem neked kell ezzel sem szenvedni. Ráadásul az egész szerkezetre garanciát is adnak, így ha bármi probléma adódik később, fel lehet venni a céggel a kapcsolatot. De én mindig is azt mondtam, hogy amelyik cég garanciát ad a termékére, azzal nem valószínű, hogy a jövőben baj lesz, hisz ők is úgy vállalják be ezt a kockázatot, hogy tudják, hogy a termékül jó minőségű és eléggé megbízható, nem megy tönkre kis idő után.  Ráadásul a vállalkozás nem csak 1, hanem a terméktől függően akár 2 vagy 5 éves gyártói garanciát is vállal, és ha elem cseréjére vagy bővítésére lenne szükség, akkor akár több évet is.

Megköszöntem a tippet Béla bának, és el is küldtem a linket a cégről a vevőnek. Én is megnéztem az oldalt, és láttam, hogy pont olyan polcos rendszerek is vannak, amik pont jók lennének a vevőmnek. Van olyan karos állványrendszer, ami pont túlméretes vagy kimondottan hosszú tekercses anyagok tárolására jó. Ezek hegesztett oszlopok, amiket keresztmerevítőkkel kapcsolnak össze, és több tárolószintből állnak, de lehet hozzá mindenféle kiegészítőt is rendelni. Persze az oszlopok távolságát lehet igazítani attól függően, hogy mekkora, milyen széles az áru, amit ott el akarnak helyezni. Biztos voltam benne, hogy az én ingatlanomba is könnyen installálni tudják ezt a rendszert, és a vevőm árukészlete is simán elfér majd ennek segítségével benne.

Itt egyébként többféle típusú karos állvány is van, amik közül több jó szálanyag tároló. De van konkrétan egy oldalú karos állvány, amit a fal mellé lehet állítani, és csak egy oldalra lehet ennél helyezni az árut. Van még a két oldalú karos állvány, olyan helyekre ami tágasabb, mivel ennél mindkét oldalra lehet a terméket rakni. Van még  könnyű karos állvány, ami a kisebb súlyú áruhoz használható, valamint kézi rakodáshoz. Végül van még olyan is, hogy  nehéz karos állvány, ami a nagyobb tömegű és méretű anyagok tárolására is alkalmas.

Ezt mind el is mondtam a vevőnek, és így már neki is jobban tetszett a raktár, amit el akartam neki adni. Lehet, hogy neki kell fizetni így a tároló rendszert, de legalább így olyat csinál neki ez a cég, ami pont ideális az ő termékéhez, és optimalizálni tudja a hely kihasználását. Valamint kap egy jó minőségű garanciális rendszert, amit még sok évig tud használni.

Mindez már elég volt a vevőnek, hogy meggyőzze, és így szerencsére végre el tudtam neki adni a raktár épületet. Persze utána meghívtam Béla bát egy ebédre, hisz neki volt köszönhető, hogy el tudtam adni, ha ő nem mondja ezt a szuper tippet, és adja meg a cég elérhetőségét, akkor még mindig hiába próbálnám rásózni valakire a helyet. Ezért jó dolog vendéglőbe dolgozni, és ezért kell szóba elelegyedni a vendégekkel. Sosem tudod, kinek milyen ötlete van, amivel éppen megoldja a régóta kínzó problémádat.