Gasztronómia imádatától a saját kis vendéglőmig, aminek az ablakszigetelése is meg lett oldva,de nem úgy, mint a tyúkhúsleves… nem házilag!

Mi is az a gasztronómia? Hát több megfogalmazás is van erre. A gasztronómiai lexikon (Borda J. et al. 1993) definíciója szerint a gasztronómia görög szó, melynek jelentése egyrészt ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete, másrészt további jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete és az étkezés kultúrája is. A Larousse Gastronomique enciklopédia 1991-es angol nyelvű kiadványa részletesebben ír a fogalomról, például a szó eredeti jelentéséről gastros (jelentése gyomor), nomos (ennek jelentése pedig törvény) és a gasztronómus személyéről, aki egyaránt nagyra becsüli a konyhaművészet legkifinomultabb és legegyszerűbb ételeit. Bode, W.K.H. 1984-ben az European Gastronomy munkájában a gasztronómia szerkezetének fejlődéstörténetében számos a gasztronómia kialakulásában szerepet játszó tényezőt említ: például kezdetben az alapvető fiziológiai szükségletek (evés-ivás), a gasztro – földrajzi kínálat, az alapszintű ismeretek/készségek az alapanyagok feldolgozása terén ( például a tűz használata);  a gasztronómia jelentése később a mezőgazdaság megjelenése, hőkezelések alkalmazása, a kulturális-társadalmi fejlődés, a szakács szakma és a művészet kialakulása, a gasztronómiai nyelvezet és az etikett kifejlődése. Mindezekre épülve és mindezekkel kapcsolatban egy képzeletbeli piramis csúcsán helyezkedik el a gasztronómia.

Jelentsen is bármit, a lényeg, hogy engem már egészen kiskorom óta érdekel és foglalkoztat ez a téma és így jutottam el odáig, hogy ma már egy vendéglő büszke tulajdonosa vagyok. Ez hatalmas boldogsággal tölt el.

Azonban az éttermem építtetésénél igyekeztem minél több dolgot egyedül, családi és baráti segítséggel megoldani, ám hamar rájöttem, hogy azért a család sem képes mindent egyedül megoldani. Ilyen volt például az ablakszigetelés. Először gondolkoztunk a dolgon, hogy az ablakszigetelést is megoldjuk házilag, de aztán elég hamar el is vetettük ezt az ötletet.  Nem véletlenül, Még jó, hogy kicsi utána olvastam az interneten ennek a dolognak.  Sokan próbálkoznak házilag megoldani ablakaik, ajtóik utólagos szigetelését különböző módszerekkel, amelyek pillanatnyilag meg is oldják a huzat kérdést, de a későbbiekben sok bosszúságot okozhatnak. Például a sziloplaszttal történő hézagkitöltés, mivel a sziloplaszt nagyon megkeményedik, a fa ablakok hő és nedvesség miatti változásainál nem reagálják le rugalmasan a fa mozgását és ezért elnyomják a fát, ami a következő összeszáradásnál hézagot eredményez a nyíló és a szigetelt rész között.

Az öntapadós szivacs és polifoam megoldások csak szűk és egyenletes tartományban töltik ki a hézagot, de a változó hőmérséklet, páratartalom miatt az öntapadós ragasztó nagyon gyorsan felmondja a szolgálatot és megszűnik a szigetelő képessége. Na ezek után, hogy már tisztában voltam ezekkel az információkkal, mondtam is a többieknek, akik segítettek a munkálatok során, hogy na jó, tudom, hogy ügyesek vagyunk és ezermesterek vagyunk mind, de az ablakszigeteléshez már profit hívunk. Ez egy kicsit nehezebb és komolyabb munkának ígérkezett, mint mondjuk az, hogy kifessük az épületet. A legjobbat akartuk, aki biztosítja nekünk azt a minőséget, ami illik egy olyan étteremhez, amiben evés után a fogyasztók jól lakottan, elégedetten távoznak, mind a 10 ujjukat megnyalva, mert, hogy ez a tervünk és reméljük, hogy meg is fogjuk tudni valósítani.

Fontos, hogy a szigetelés nyáron ne eressze úgy át a hőt a szobába, hogy éjjel nappal hűteni kelljen és használni a légkondít a vendéglőben.  Télen viszont azért szükséges a szigetelés, hogy a benti meleget megtartsa és hát ne az utcát fűtsük, ahogy szokták mondani sokan. Így természetesen szakemberekhez fordultunk, akik  tökéletesen elkészítették a szigetelést az ablakokhoz, így mindenkinek ajánlom, hogy persze, mait tud, azt próbálja megoldani házilag, de az igazán fontos és mértékadó dolgokat inkább bízza profira, mert ami például a konyhán finomabb házilag elkészítve, mint például egy jó gazdag tyúkhúsleves, az lehet, hogy máshol nem éppen így mutatkozik meg.

Majd ha teljesen elkészül az étterem és megnyitunk, akkor majd megtudhatjátok milyenek a házilag készült isteni fogások és egy rendes ablakszigetelés.