Két vendéglős találkozása a gázpalackok fórumán

Már hosszú évek óta működtetem egy saját éttermem, és mint vendéglős, nagy hangsúlyt fektetek az étterem üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen alapanyagok, kellékek beszerzéséhez. Nemcsak az ételek elkészítéséhez kell érteni, tudni kell, mit hogyan és hol kell megvásárolni. Az élelmiszereknél legfontosabb szempontjaim a minőség és frissesség, de ezek mellett a termékek ára sem lényegtelen.

Természetesen egy vendéglőnél nemcsak az ételekhez szükséges alapanyagokat kell beszereznem, nem is gondolná az ember elsőre, mennyi mindenre oda kell figyelni egy konyha felszerelésénél és üzemeltetésénél. Fontos az állandó karbantartás, hogy semmi ne romoljon el, illetve mindig kiselejtezem az elavult, elhasznált eszközöket, hiszen mennyivel könnyebb például egy új, éles késsel aprítani a zöldségeke, mint egy régen elkopott, őskorival.

Mindig nagy félelmem, hogy valami figyelmetlenség, vagy ügyetlenség miatt nem tudnám üzemeltetni a vendéglőt. Egy példa erre a tűzhely és a fűtés, ami miatt mindig résen kell lennem, hogy sose fogyjon ki a gázpalack, hiszen akkor az egész munka leállna, ami nem kis bevételkiesést jelentene. Szerencsére nem nekem kell mászkálnom még a gázpalackok után is, hiszen telefonos egyeztetés után a futár mindig kiszállítja nekem, amit kell. A gázpalack ár pedig sosem kerül sokba. Felmerülhet a kérdés, hogy nem drága megoldás-e mindig futárral hozatni a cserepalackokat, de szerintem nem, hiszen sok időt és üzemanyag költséget spórolok vele.

Nemrég kicsit utána kutakodtam, hogy valóban a gázpalack a legjobb megoldás-e számomra, de meg kellett nyugodnom, hogy igen. Szerencsére árban még mindig jobban megéri, mint más eszköz, emellett egyszerű és tartós megoldás. Internetes fórumon beszélgettem más vendéglátósokkal, ki-milyen típusú tűzhelyet használ. Vannak, akik inkább a villamos energiára bízzák magukat, de sokan hozzám hasonlóan gázzal dolgoznak. Ahogy beszélgettünk először a tűzhelyek márkájáról, fajtájáról, egy idő után elértünk a piszkos anyagiakhoz is. Nemcsak az eszközök árát tárgyaltuk ki, hanem a fenntartásuk összegét is. Mint kiderült, az én PB gázpalackos megoldásom az egyik legjobbnak számít, ami nemcsak egyszerű, hanem olcsó is.

Ez a beszélgetés elültette a bogarat a fülemben, így szétnéztem egy direkt gázpalackokkal foglalkozó fórumon. Bár itt a legtöbben inkább műhelymunkához használnak gázt, találtam egy kommentelőt, aki szintén konyhát üzemeltet, és most gondolkozik, hogy lecserélje eddigi villanytűzhelyét. Már évek óta vendéglős, így elérkezettnek érzi az időt egy nagyobb körű felújításhoz. A többiek azonnal helyeselni kezdték az ötletét, hogy térjen át a gázüzemeltetésre, illetve én is üzentem neki, leírtam saját tapasztalataimat.  Ő aggódott, hogy nem lesz-e macerás a folyamatos cserélgetés, illetve nem kerül-e túl sokba egy palack. Sikerült meggyőznöm, elmeséltem neki, hogy kényelmesen megoldható a csere, hiszen futár is el tudja hozni, illetve a gázpalackok árával kapcsolatban kiszámoltuk, hogy ezután olcsóbb lesz neki a konyha fenntartása.

Ezután egy ideig nem beszélgettünk, de párhónapja felkeresett egy üzenetben, melyben megköszönte a segítségemet, hiszen úgy tűnik, az új tűzhelye szuperül működik. Újra elkezdünk folyamatosan írogatni egymásnak, mindig beszámolunk egymásnak napi eseményeinkről, tapasztalatainkról. Mint kiderült, a felújítást már befejezte, nemrég fel is avatta az új konyhát, ami nagy sikert aratott munkatársai körében is. De az internetes beszélgetés nem pótolja a szóbeli kommunikációt, így azt tervezzük, hogy élőben is találkozzunk. Már azt szervezzük, hogy meglátogatjuk egymás vendéglőjét, körbe vezetjük egymást, és már várjuk, hogy élőben is megismerkedhessünk. Már nagyon kíváncsi vagyok, milyen a konyhája! Sosem gondoltam volna, hogy egy tőlem távolabb álló témával foglalkozó, gázpalackokról értekező fórumon ismerkedem össze egy kollégával, akivel ilyen szoros barátságot alakíthatok ki. Azóta beszélgetéseink főleg a munkánkhoz kötődnek, illetve a családi témákhoz, de időnként nevetve felemlegetjük, hogy a gázpalackok ára, hozott össze minket.