Olíva és Castrol olaj

Bár a csárdákról nem mindenkinek egyből az egészséges étkezés jut eszébe, ma már az autentikus magyar ételeket forgalmazó helyeken is ügyelnek az egészségesebb ételek készítésére, melynek feltétele, hogy ellenőrzött, minőségi alapanyagokat használjanak. Az egyik ismerősöm korábban dolgozott üzletvezetőként egy csárdában, így tőle hallottam ezeket a végtelenül megnyugtató információkat.

Amikor azonban egyszer elkísértem a munkahelyére, döbbenten tapasztaltam, hogy azért annyira nem viszik túlzásba az egészségügyi szabályok betartását. Tudni kell a barátomról, hogy korábban szívességként vállalt segítő szerepet az egyik barátjának, aki autóalkatrészekkel és egyéb anyagokkal kereskedett, és Gabi feladata volt a közeli régióba való kiszállítás. Ezt olykor kellemesen egybekötötte az éttermi alapanyagok beszerzésével, és így két legyet ütött egy csapásra. Akkor sem volt ez másként, amikor én vele tartottam, és amikor szóvá tettem az ezzel kapcsolatos aggályaimat, csak kinevetett.

Aznap éppen töménytelen mennyiségű Castrol olajt kellett kiszállítania Budaörs és térségében, ezért a kisteherautó, amivel mentünk, rendesen meg volt pakolva. Mivel még túl korán voltunk a kiszállításhoz, ezért az volt az ötlet, hogy először elmegyünk beszerezni az ételalapanyagokat. Meredten bámultam Gabira, hogy akkor most ezek szerint az én helyemre fogjuk pakolni azt a sok beszerzett ételt, én meg behajtogathatom magam a Castrol olajok közé, de megnyugtatott, hogy én maradok a helyemen és majd a szatyrokat dobjuk be az olajok mellé, hátulra. Nem lettem nyugodtabb, egyfolytában azt hajtogattam, hogy ez nem szabályszerű, meg veszélyes, meg olyan, mint ha méregbe mártogatott kenyérrel etetnénk a vendégeket. De Gabi csak nevetett, és a tudtomra adta, hogy nem lesz semmi bántódásuk az ételeknek, hiszen a Castrol olajoknak nem csak a minőségük, de a csomagolásuk is kiváló. Nem is találkozott még olyan Castrol olajos kannával, mely eresztett volna, vagy csak egy kicsit is olajosan került volna forgalomba, így bármit nyugodt szívvel mellé rakna, akár egy újszülött csecsemőt is. Ezt azért már egy kicsit erősnek éreztem, de végül elfogadtam az érvelését, és megnyugtattam magam.

De utólag csak kiderült, hogy nekem volt igazam, és még sem lett volna szabad az ételeket a Castrol olajok közé tenni. Noha nem a motorolaj árasztott el mindent, hanem az egyik olívaolajos üveg repedt szét, és mivel az zacskón kívül volt, ezért gyakorlatilag az összes közelében levő kartondoboz és olajos kanna elázott. Meg kellett állnunk a kiszállítás előtt nagytakarítást végezni, mert az rendben van, hogy motorolaj és nem patika tiszta állapotban, egy vitrinben fogják mutogatni, de azért az elvárható, hogy egy frissen leszállított termék ne legyen csurom ragacs. Ahogy végeztünk a takarítással, gyorsan elkezdtük kiszállítani a Castrol olajokat, mert a csárdában is már várták az érkezésünket, és eléggé szorított az idő.

Szerencsére nem volt sok cím, inkább csak a kedves vevők nagyobb tételben vásároltak, és ezért tűnt olyan hatalmas mennyiségnek. Azért egy jó 4 óra eltelt, mire leszállítottuk az utolsó kanna Castrol olajt is, és villámgyorsan száguldozhattunk is vissza az étterembe, ahonnan reggel indultunk. A meglepő már csak az volt, hogy amikor behordtuk a konyhába a vásárolt holmikat, akkor vettem észre, hogy az asztalok alatt ott is minden tele volt Castrol olajjal. Gabi lepisszegett, hogy ha nem muszáj, erre most ne hívjam fel senkinek a figyelmét, mert másnap is lesz egy hasonló köre, és valószínűleg a két műszak között már nem lesz ideje hazamenni és bepakolni a motorolajokat, ezért eleve az étteremben, „eldugva” tárolta.  Csak nehogy kapjon szegénykém egy ellenőrzést! Tudjátok, addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.